perjantai 16. joulukuuta 2016

Yhteinen taloustili - miten toimii?

Olemme saaneet jonkin verran kysymyksiä lähipiirimme toisilta pariskunnilta siitä, miten yhteinen taloustilimme toimii. Juuri kenelläkään muulla meidän kanssamme samassa tilanteessa olevalla ei ole yhteistä tiliä, vaan ruuat ja muut maksetaan kaupassa puoliksi. Tiedän myös, että joissain tilanteissa katsotaan hyvin tarkkaan, kuka syö mitä eikä esimerkiksi toisen mandariineja makseta.

Olemme avopuolisoni kanssa asuneet yhdessä kolmisen vuotta, seurustelun aloitimme noin vuosi aikaisemmin. Käytämme rahaa hyvin samantyylisesti ja meillä on yhtäläiset tulevaisuuden suunnitelmat. Säästämme rahaa ASP-tilille (kummallakin oma tili), ei ole opintolainaa ja pyrimme kumpikin tarjoushaukkailemaan jos se on järkevää. Töissä olemme molemmat käyneet opiskelujen ohessa ja valmistumme nyt samoihin aikoihin. 

Alun perin ehdotus taloustilistä tuli minulta ennen kuin muutimme yhteen. En halunnut jakaa kotia ihmisen kanssa, jonka kanssa kauppareissut ja ulkona syöminen olisi kinastelua siitä, kumpi on maksanut viimeksi. Tiesin myös että tulisin käymään enemmän kaupassa yksin, joten en halunnut myöskään olla vastuussa ruokaostosten maksusta ja periä rahoja myöhemmin avopuolisoltani. Halusin myös opetella miten osittain yhteiset rahat toimivat ennen kuin hankimme lapsia ja ostamme oman kodin.

Miten meillä sitten taloustili toimii ja mihin sitä rahaa käytämme? Välttääksemme turhien tilisiirtojen määrän, mies maksaa vuokran ja minä siirrän rahat taloustilille. Tähän väliin täytyy huomauttaa, että siirrän rahat kahdessa osassa, josta toisen merkkaan vuokraksi ja toisen sen kuun ruokarahoiksi. En tiedä auttaisiko tämä mahdollisessa erotilanteessa, jos puolisoni lähtisi vaatimaan 'maksamattomia' vuokria. Olemme laskeneet, että minun osuuteni ruuista on hieman pienempi mitä puolisoni, joten olen maksanut kuukausittain ruuista noin 50 euroa vähemmän. 

Yhteiseltä tililtä maksamme kaikki ruuat. Myös ne, joita toinen ei syö, kuten esimerkiksi tietyt hedelmät tai rahkat. Jos ostan selkeästi esimerkiksi jotain evääksi vain itselleni erillisellä kauppareissulla, ne maksan omista rahoistani. Yhteiset ulkona syömiset ja juomiset maksamme myös tililtä. Yleensä ulkona syödessä toisen ruoka ja juoma saattaa olla kalliimpi, mutta emme huomioi näitä. Kyllä ne yleensä jossain vaiheessa tasoittuvat ja vaikkeivat tasoittuisikaan, ei se oikeastaan haittaa. Puhutaan kuitenkin vain joistakin euroista.

Yhteiseltä tililtä ostamme myös hygieniatarvikkeet ja taloustavarat. Näihin sisältyy muun muassa shampoot, hoitoaineet, ihonpesuaineet, hampaisiin liittyvät tuotteet, siteet ja tamponit, kasvorasva ja ihorasva. Käytämme kumpikin melko edullisia kosmetiikkatuotteita, mutta jos päätän ostaa esimerkiksi tavallista kalliimman kasvorasvan, maksan sen omalta tililtäni. Ehkäisynä käytössä on e-pillerit ja ne maksan yhteiseltä tililtä. Tästä olin ehdoton, mielestäni ehkäisyn kuluihin (oli se mikä tahansa) tulee osallistua kummankin osapuolen.

Kodin muista tavaroista keskustelemme yleensä yhdessä. Jos minä haluan uudet verhot mutta mieheni mielestä vanhat ovat riittävän hyvät, minä maksan uudet verhot omalta tililtäni. Jos toteamme, että tarvitsemme uusia asioita, ne maksamme yhteiseltä tililtä. Siirrämme kuukausittain tilille 600 euroa, joten kuukausittain siitä jää yleensä yli jonkin verran rahaa. Nämä käytämme riittävän summan karttuessa esimerkiksi kalliimmassa ravintolassa tai lyhyellä viikonloppumatkalla Tallinnaan.

Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen. Emme ole riidelleet rahasta parisuhteemme aikana kuin kerran. Tämän riidan jälkeen teimme selkeät pelisäännöt yhteisen tilin käytöstä ja niillä pelisäännöillä olemme nyt kohta kolme vuotta onnistuneesti eläneet.

Miten teillä hoidetaan ruokakulut parisuhteessa?

6 kommenttia:

  1. Tällä tavalla toivon, että omakin parisuhteeni olisi opiskeluaikoina toiminut. Mutta ei, minä opiskelijana sinnikkäästi vaadin (ja oletin, että minulta vaaditaan), että vuokra ja kaikki kulut maksetaan puoliksi vaikka tienasin huomattavasti vähemmän, kuin varsin hyvin palkatussa työssä tuolloin ollut puoliso.

    Nykyään maksamme asiat tulojen suhteessa, paitsi ruokaostokset - ne maksamme myös nämä yhteiseltä taloustililtä. Jos joskus harvoin käymme ulkona syömässä, niin jompikumpi maksaa eikä kumpikaan katso toista sen vuoksi kieroon. Samaten kuin teillä, jos on esimerkiksi eväitä tai jotain mikä hankitaan selvästi vain itselle, niin se maksetaan omalta tililtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidemmässä parisuhteessa koen kyllä tärkeänä, että yhteiset menot suhteutetaan tuloihin :) en näe kovin pitää tulevaisuutta, jos eletään hyvin erilaisissa taloudellisissa tilanteissa :/

      Poista
  2. Meillä on vähän monimutkaisempi systeemi. Nordeassa yhteinen tili jonne siirrämme puoliksi kaikki asumiskuluihin liittyvät rahat. Sieltä ne sitten lähtevät automaattisilla maksuilla eteenpäin kerran kuussa.

    Meillä on yhteiset tilit myös s-pankissa. Siirrämme sinnekin molemmat saman verran rahaa kuussa. Maksut menevät automaattisesti verkkopankeista. Tilejä löytyy treffi, ruoka ja matkasäästö. Tähän asti kaikki on automaattista. Ainut mitä pitää tehdä itse on se kun maksamme kaiken yhteisen Bank Norwegianin Visalla niin sen maksu pitää maksaa kerran kuussa. Käytämme sitä vaan siis ihan normaalina maksukorttina, korot ovat ihan järkyttävät olikohan 22% vuodessa.

    Lennämme yleensä Norwegianilla niin on kätevää että tuolla kortilla saa 1% lentopisteitä kaikista ostoksista ja 5-20% pisteitä Norwegianin lentoja ostaessa. Meillä tämä on toiminut hyvin. Vaatii tietysti vähän viitseliäisyyttä että jaksaa maksaa tuon Visa laskun parilta eri tililtä, yleensä treffi ja ruokatililtä. Sitten taas jos ollaan maksettu joku matka sillä niin maksetaan matkatililtä laskua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka hieman monimutkaisempi järjestely niin kuulostaa hyvältä :) täytyypä tutustua tuohon Norweigianin bankiin, tulee heidän lentojaan käytettyä.

      Poista
  3. Maksellaan jotakuinkin puoliksi. Molemmilla omat tilit ja rahat, riitaa tulee enemmänkin siitä kumpi pääsee maksamaan.

    VastaaPoista