perjantai 13. joulukuuta 2019

Millaisen asunnon ostimme

2017 helmikuussa kirjoitin siitä, millainen asunto meillä on haaveissa. Tällöin oli suunnitelmissa ostaa asunto edelliseltä paikkakunnalta, mutta muutettuamme pk-seudulle muutaman kriteerin jouduimme poistamaan kalliimman hintatason vuoksi. Halusimme säästää toisen ensiasunnon ostajan edut, joten ostimme asunnon omistussuhteilla 30/70%. Mutta, miten haaveet kahden vuoden takaa ja todellisuus kohtasivat? Arvioin onnistumista asteikolla 0-10.

1. Täyttää mieheni isän vaatimukset. 6/10

Puolisoni isä on rakennusalan ammattilainen ja kaipasimme hänen mielipidettään asunnon ostoon. Hän ei suorilta hyväksynyt asuntoa erään takuukorjauksen vuoksi, mutta päädyimme pitämään sen mahdollista riskiä niin marginaalisen pienenä, että asunnon ostimme. Puolisoni isä omistaa sijoitusasuntoja suhteellisen pieneltä paikkakunnalta eikä ehkä täysin ymmärrä sitä, miten pk-seudun asuntokauppa eroaa muusta Suomesta.

2. Fiksulla pohjalla oleva kolmio. 0/10

Ostimme 53 neliöisen kaksion. Tässä pystyy pienen lapsen kanssa asumaan kuitenkin jonkin aikaa, joten mielestäni. Tulevaisuuden seuraava asuntomme tulee olemaan suoraan sitten hyvin suurella todennäköisyydellä neliö tai isompi, jos lapsia meille siunaantuu. Tässä olisi tarkoitus asua 3-4 vuotta, riippuen siitä, milloin mahdollinen lapsi syntyy.

3. Kaksi vessaa tai erillinen wc ja suihkutila. 0/10

Tästä olen hieman pettynyt, ettei toteutunut, mutta etenkään kaksiota on näillä spekseillä lähes mahdotonta löytää.

4. Sauna. 10/10

Tämän saimme ja ihana se onkin etenkin näin talvisin.


5. Keittiö. 10/10
Keittiön tulisi olla kunnon kokoinen ja fiksun mallinen. Mieluusti saisi mahtua 6 hengen ruokapöytä. 

Keittössä on hyvin säilytystilaa sekä kaksion keittiöksi myös hyvin laskutilaa. Saimme myös kuuden hengen ruokapöydän sopimaan.

6. Lasitettu parveke/terassi. 10/10

Meillä on pieni oma terassi sekä oma piha, missä mahtuu olemaan edellisten asukkaiden istuttama marjapensas (sato oli tänä kesänä runsas!) ja pieni yrttipuutarha. Terassia pystyy hieman laajentamaan ja tämä on ensi kevään suunnitelmissa, jotta terassille mahtuisi paremmin grilli ja aurinkotuolit. 

7. Remontit. 10/10
Suuria remontteja ei taloyhtiössä saisi olla tulossa. 

Taloyhtiö on rakennettu vuonna 2014 eikä isoja remontteja ole tosiaan tulossa. Pinnat asunnossa oli todella siistissä kunnossa, paikkasimme seinistä muutamia edellisten asukkaiden aiheuttamia naulan reikiä. Makuuhuoneen olemme vielä aikeissa maalata, kun saamme sopivan sävyn päätettyä. Lisäksi olemme tosiaan terassin laajennusta suunnitelleet keväälle.

8. Sijainti. 10/10
Tärkein sijaintiin liittyvä tekijä on se, että pärjäisimme yhdellä autolla. 

Tässä ei ole mitään ongemaa, asumme AB-vyöhykkeellä, pääsemme molemmat hyvin töihin julkisilla ja kevät-syksy välillä myös hyvin pyörillä. Autoa emme periaatteessa tarvitse arjessa, toki se elämistä helpottaa. Auto on mieheni työsuhdeauto, joten kustannukset menee sitä kautta. Muutenkin olen tyytyväinen sijaintiin, palvelut ja luonto on lähellä. Lisäksi tässä asuu kävelymatkan päässä ystäviämme.

Pääsääntöisesti toiveemme täyttyivät enemmän kuin hyvin. Kolmiosta kaksioon päätymisestä teimme selvän päätöksen ja suunnitelmat tulevaisuutta silmällä pitäen.

3 kommenttia:

 1. Onneksi Olkoon uudesta asunnosta. Ihan on pakko hiukan kommentoida tuosta kaksion ostamisesta kolmion sijaan. Itse ostin entisen neliön tilalle perheellemme kaksion 4 vuotta sitten. Sovittiin että katsotaan kahden vuoden ajan miten sujuu ja muutetaan isompaan jos ei saada asumista toimimaan. Meitä muutti minun ja mieheni mukana kaksi teini-ikäistä lasta! Ja neliöitä on yhteensä vaivaiset 42! Mikä on muuttunut? Voimme asua ihanalla alueella loistavien liikenneyhteyksien päässä ja kaikki tuntuu olevan lähellä. Rahaa säästyy valtavasti, kun jokaisen ostoksen pitää olla harkittu - ei ole säilytystilaa nurkkiin unohtuville tavaroille tai vaatteille, jotka eivät mene käyttöön. myös teinit ovat oppineet huomioimaan perheenjäseniä ihan erilailla kuin isossa asunnossa asuessamme.
  Muutto yhteiskunnan normien vastaisesti pieneen asuntoon on ollut yksi parhaimmista päätöksistä mitä olemme tehneet eikä 2 vuoden kuluttua muutosta kukaan meistä halunnut muuttaa isompaan asuntoon asuinpaikan kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, tuntuu hyvältä asua omistusasunnossa. Se on hyvä jos teillä toimii pienessä asunnossa eläminen, meille se ei tulisi pidemmän päälle toimimaan.

   Poista
 2. 4 ihmistä ja 42 neliötä kuulostaa aika hapokkaalta yhtälöltä. Me muutimme 2 ihmistä (perheenlisäystä todennäköisesti tulossa lähivuosina) 55 neliön kaksiosta 87 neliöiseen neliöön. Toisaalta, emme asu pääkaupunkiseudulla, ja koska neliöhinta on 1600e, emme nähneet järkeä "tyytyä" pienempään.

  VastaaPoista