keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Haaveissa oma koti

Olemme puhuneet puolivakavissaan oman kodin ostosta jo parisen vuotta. Vielä sen osto ei kuitenkaan ole täysin ajankohtaista, sillä todennäköisesti vasta vuoden lopussa selviää, jäämmekö tälle paikkakunnalle pidemmäksi ajaksi. Tällä välin on hyvä täydentää ASP-tilin saldoa, tutkia nykyisen paikkakuntamme asuntotilannetta ja miettiä, mitä haluamme tulevalta kodilta.

Seuraavana hieman listausta siitä, mitä tällä hetkellä vaatimuslistamme sisältää.

1. Täyttää mieheni isän vaatimukset.

Emme tule ostamaan mitään asuntoa, mille mieheni isä ei näytä vihreää valoa. Hänellä on useiden kymmenien vuosien kokemus Suomen asuntokannasta, niiden ongelmista, riskitekijöistä yms joten hänen apua tulemme todellakin hyödyntämään. Onneksi hän on apunsa jo luvannut meidän käyttöömme. Mahdollisessa remontissa todennäköisesti saisimme sitten minun isäni apua.

2. Fiksulla pohjalla oleva kolmio.

Näillä näkymin paras ratkaisu olisi kolmio, siinä mahtuisi asumaan kahdenkin lapsen kanssa hetken aikaa. Seuraava asuntomme tulee tuskin olemaan meidän omistuksessamme kovin montaa vuotta, joten pienemmälläkin pärjäisi, etenkin jos sen avulla saisi rahaa säästöön seuraavaa isompaa asuntoa varten. Neliömäärää en osaa sanoa, sillä fiksulla pohjalla pärjää pienemmilläkin neliöillä. Tämä olisi myös kustannustehokkaampaa.

3. Kaksi vessaa tai erillinen wc ja suihkutila.

Ideaalein pohjaratkaisu olisi sellainen, jossa olisi erillinen wc ja lisäksi saunan ja peseytymistilojen yhteydessä wc-kalusteet. Toinen vaihtoehto olisi sellainen, jossa wc-tila ja peseytymistilat ovat erikseen. En halua ratkaisua, jossa asunnossa on vain yksi wc ja se on samassa tilassa missä suihku ja sauna. Tällaisia asuntoja on valitettavasti kolmioiden joukossa varsin vähän.

4. Sauna.

Edellisestä kohdasta voikin ymmärtä, että haluamme tulevaan kotiimme saunan. Se on etenkin mieheni toive, mutta en itsekään siitä arjen luksuksesta haluaisi luopua. Kylpyhuoneen toivoisimme olevan sellaisessa kunnossa, että remonttia ei tarvitsisi tehdä.

5. Keittiö.

Keittiön tulisi olla kunnon kokoinen ja fiksun mallinen. Keittiöremontin olisimme valmiita tekemään saadaksemme sellaisen pinnat mitä haluaisimme. Mieluusti saisi mahtua 6 hengen ruokapöytä, mutta se ei ole välttämättömyys.

6. Lasitettu parveke/terassi.

Minä olisin valmis ostamaan asunnon kerrostalosta, kun taas mieheni on enemmän rivitalon kannalla. Saa nähdä mihin lopulta päädymme, mutta kerrostalosta tulisi löytyä lasitettu parveke ja rivitalosta terassi (tai tilan mihin rakentaa terassi).

7. Remontit.

Suuria remontteja ei taloyhtiössä saisi olla tulossa. Itse olemme valmiit remontoimaan lähes kaiken muun paitsi peseytymistilat. Toivottavaa melkein olisi, että kodissa olisi ainakin pintojen laittamista, näin saisi tilasta oman näköisen. Usein edellisen asukkaan tekemät pintaremontit nostavat asunnon hintaa, mutta ne eivät useinkaan ole meidän silmäämme sopivia, joten joutuisimme silti jonkinlaista pintaremonttia tekemään.

8. Sijainti.

Tärkein sijaintiin liittyvä tekijä on se, että pärjäisimme yhdellä autolla. Tällä hetkellä työpaikkamme sijaitsevat täysin eri suunnissa ja mieheni kulkee autolla ja minä julkisilla ja toivottavasti keväämmällä pyörällä. Tällaista järjestelyä toivon jatkossakin. 

Millaisia vaatimuksia teillä on/oli asunnon ostoon?

6 kommenttia:

 1. Oi, tuo on varmasti niin kaikin puolin oivallinen etu, jos on omasta puolesta joku joka varmasti osaa asiansa asunnon kuntotarkastuksen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Helpompi luottaa ihmiseen, joka haluaa meille kaikkea hyvää.

   Poista
 2. Muut kyllä ymmärrän, mutta miksi pitää olla kaksi vessaa?

  Jos teitä on kaksi aikuista niin ettekai te aina samaan aikaan ole wc:ssä?

  Nimittäin aika harvassa kolmiossa on kahta pyttyä. Erillinen wc ja suihkutila toki voi löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän olen melkein nähnyt 2 vessan yhdistelmiä kuin sellaista missä on wc ja peseytymistilat erikseen. Lisäksi jos asiat menevät hyvin,meitä voisi olla siinä pian 4 (toivomme kahta lasta melko pienellä ikäerolla).

   Poista
 3. Omat tärkeimmät vaatimuksemme (minä ja puoliso, ei lapsia) parisen vuotta sitten olivat;
  -sijainti; sopivan matkan päästä kaupungin keskustasta, ja niin että pyöräily ja bussailu on sujuvaa (karkeasti sanoen 1 - 5 km, lopputulos on 3 km)
  -mieluummin kolmio, mutta sopiva kaksiokin käy (lopputulos oli kaksio, koska sopivia kolmioita ei tuntunut löytyvän)
  -ei saunaa! Ei liian ahdasta suihkutilaa. (lopputulos; ihanan tilava suihkunurkkaus)
  -50- tai 60-luvun kerrostalo, taloyhtiöön kaikki isot rempat tehty, kämpässä vain pintaremontin tarvetta, jos sitäkään, ei siis ainakaan kylppäri- tai keittiöremppaa (lopputulos; vain seinien maalausta)
  -max. 160 000 € (lopputulos n. 110 000 €)

  Asuntohaaveilu on ihanaa, mukavaa etsintää teille sitten joskus tulevaisuudessa! :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa hyvältä teidän haaveilulista ja miten se toteutui :) haaveilu on ihanaa ja on tärkeä miettiä missä voi itse karsia ja missä panostaa

  VastaaPoista