tiistai 16. lokakuuta 2018

Häiden lopullinen budjetti

Häät on nyt juhlittu, vuoden verran niitä aika tarkkaan suunniteltiin ja järjestettiin. Viimeisen viikon aikana stressitaso nousi korkeaksi eikä muutaman viimeisenä yönä tullut juurikaan nukutuksi. Häät onnistuivat kuitenkin enemmän kuin hyvin ja voin todeta että kyseessä oli tähän asti eletyn elämäni paras päivä.

Meillä oli häissä reilu 100 vierasta, myös lapset oli kutsuttu. Päivä alkoi meikillä ja kampauksella, siitä jatkui kuvauksiin ja vihkiminen tapahtui kirkossa. Sieltä siirryimme juhlaväen kanssa ravintolaan, missä ruokailimme ja söimme hääkakun, lisäksi siellä oli pientä ohjelmaa. Sieltä jatkoimme iltaa toiseen rakennukseen, jossa meillä oli bändi soittamassa.

Budjettimme oli noin 15500€ ja se piti aika tarkalleen paikkansa. Suurin osa summasta meni ruokaan ja juomaan. Ruokailu ravintolassa (vaikkakin oli buffetpöytä) ei ollut aivan edullista. Ravintolan a-oikeuksien vuoksi jouduimme ostamaan ruokajuomat heidän hinnoillaan, mikä osaltaan paisutti budjettia. Saimme todella paljon kehuja ruuista ja juomista, joten teimme loistavan valinnan ja olen tyytyväinen ettemme niissä pihistäneet.  Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä häitä, jossa hääparin 'kaunistautuminen' (sormukset, puvut ym) maksaa useita tuhansia, mutta vieraille tarjotaan tyyliin lihakeittoa, jotta budjetti pitäisi.

Otin sen periaatteen, että mitään en tilaa häihini ulkomailta. Esimerkiksi kaikki koristeet on ostettu suomalaisista kaupoista, tehty itse tai ostettu käytettynä. Yritimme ostaa mahdollisimman vähän tavaraa, koska turha krääsä vain kuormittaa maapalloa. Suurimman osan koristeista olen jo jälleenmyynyt. Myös häämekkoni on kotimainen, samoin kengät. Mekkoani voi käyttää pienesti muokattuna jatkossakin, samoin kengät tulevat jäämään käyttööni. Puolisoni puku ja kaikki sen osat tulevat olemaan jatkossakin käytössä. Ainoastaan jatkojen alkoholi on ostettu Virosta.

Ruoka ja juoma
Buffetruoka ja hääkakku 5336€
Iltapala 428,23€
Karkkibuffet 100,66€
Alkoholit ja alkoholittomat juomat ravintolassa 1565€
Alkoholi jatkoilla 749,39€
Alkoholittomat juomat 200,54€
Edellisen päivän ruokailut 84,5€
Yht 8464,32€

Koristelut ym
Kertakäyttöastiat jatkoilla 66,1€
Koristelut 424,35€
Kutsut, muu paperitavara 110€
Postimerkit 89,6€
Yht 690,05€

Morsian
Häämekko 900€
Sormus 400€
Kengät 124,5€
Sukkanauha 5€
Meikki ja hiukset 225€
Korut 74,34€
Yht 1728,84€

Sulhanen
Puku 224,5€
Liivi 36,4€
Sukat ja rusetti 30€
Kengät 35,96€
Parturi 27€
Vyö 40€
Kauluspaita 89€
Yht 482,86€

Muut
Juhlapaikan vuokra 975€
Kukat 360€
Bändi 1300€
Kuvaaja 850€
2 yötä hotellissa 384€
Lahjat bestmaneille ja kaasoille 334,71€
Muut 37,82€
Yht 4306,52€

Kustannus koko häistä 15 607,6€

Lahjaksi olimme toivonut rahaa häämatkaa varten. Sen lisäksi hieman yllättäen meidän kummankin vanhemmat sponsoroivat häiden järjestämistä. Olimme varautuneet maksamaan juhlat kokonaan itse, mutta heidän apunsa auttoi kyllä huimasti. Vanhempien sponsoroima raha ja vierailta saadut lahjarahat oli yhteensä 10 886€. Eli todella paljon enemmän mitä olimme osanneet odottaa.

Jonkin verran ostettuja ruokia ja juomia jäi meille, joten niitä tässä olemme hiljalleen yrittäneet tuhota. Todennäköisesti järjestämme jonkinlaiset illanistujaiset, jotta saamme loput alkoholit tarjottua vieraille, emme niitä nimittäin tule itse juomaan. Näistä ei osaa sanoa mitään rahallista arviota.

Myydyistä tavaroista olemme saaneet yhteensä 233€. Lisäksi pullonpalautuksista olemme tietenkin saaneet myös lisää rahaa, mutta niitä emme ole laskeneet, ne ovat menneet ruokaostoksilla vähentämään loppusummaa. Meillä on myynnissä tavaraa vielä noin 90 eurolla.

Häämatkalla olimme pian häiden jälkeen, sen kustannus oli kahdelta hengeltä yhteensä 3571,72€. Todennäköisesti menemmme vielä myöhemmin pidemmälle reissuun, kun saamme lomat samoihin aikoihin. Mutta sen kulut tulemme sitten maksamaan ilman sekoittamista hääbudjettiin. Joten oikeastaan voisin laskea häiden ja häämatkan kulut minulle (laskin sen niin että saisimme häätavaroita maksettua vielä 90 eurolla).

Kaikkien kustannusten ja saatujen lahjojen jälkeen minä maksoin häistämme ja häämatkastamme 3985,16 euroa. Voisin sanoa että money well spent.

Tuliko teille mieleen jotain kysyttävää häistämme? Tai kommenttia kustannuksista?

1 kommentti:

  1. Meillä oli melkein samansuuruinen budjetti omissa häissämme ja muutenkin melko samanlaisia ajatuksia. Pitäisi itsekin kirjoittaa häistä postausta tässä joku päivä. Ihanaa, että teiän vanhemmat yllätti sponssaamalla kuluissa! Meillä kanssa vanhemmat tarjoutui maksamaan osan järjestelyistä, mikä helpotti valtavasti. Olitteko missä häämatkalla? :)

    VastaaPoista