tiistai 21. maaliskuuta 2017

Uusi säästökohde - häät

Olemme olleet puolisoni kanssa jo pari vuotta kihloissa, mutta nyt löimme vasta hääpäivän lukkoon. Juhlimme häitämme siis kesällä 2018. Yksi syy, miksi kihlauksesta hääpäivään on niin monta vuotta, on se että en ole ollut varma millaiset häät haluan pitää. Yhtenä vaihtoehtona oli mennä kahdestaan ulkomailla naimisiin ja pitää myöhemmin pienimuotoiset juhlat perheelle ja lähimmille ystäville. Loppujen lopuksi halu järjestää kunnon bileet vei voiton. Kirkko ja hääpaikka on nyt siis varattu ja alustavalla vieraslistalla on nyt noin 110 vierasta. Aikalailla keskikokoiset häät meillä on siis tiedossa.

Isoja juhlia järjestäessä on pakko heti alkuvaiheessa ruveta miettimään budjettia. Netin ihmeellistä maailmaa selaillessani olen huomannut että häiden budjetti on jollain tavalla kovin arka aihe. Osa moittii ihmisiä jotka käyttävät häihin tuhansia euroja (kun 1500€lla saa hyvin järjestettyä juhlat 100 hengelle), osalla budjetti paisuu paisumistaan, osa maksaa häät kokonaan, osalla vanhemmat, osa ottaa lainaa yhtä päivää varten. Yritä tässä sitten tehdä omaa budjettia, jossa olisi edes jollain tavalla todenmukainen.

Kun lähdimme miettimään budjettia, mietimme missä haluamme panostaa. Näitä ovat ruoka (ei kiitos lihasopalle), hääpaikka (kauniilla hääpaikalla säästää koristelukustannuksissa, lisäksi sijainnin pitää olla vieraille helppo), valokuvaaja, morsiamen kengät (.... perustelen tätä sillä, että haluamani kengät tulevat jäämään käyttööni ja ovat aina muistona hääpäivästä). Lisäksi sulhasen pukuun olemme valmiita laittamaan hieman enemmän rahaa, sillä sen olisi tarkoitus jäädä käytöön häiden jälkeen.

Missä sitten olemme valmiita pihistämään? Hääyö (todennäköisesti varaamme hotellista ihan normaalin hotellihuoneen), häämekko (en ole kovin perinteinen morsian, en pue ylleni perinteistä prinsessaunelmaa), kukat (toki jonkin verran kukkia hankimme paikkaa koristamaan, mutta koristeet tulevat olemaan paljolti muuta).

Vielä mietinnän alla on se, kuinka paljon koristeluihin (sisältäen kutsut, menu, plaseerauskortit yms), alkoholiin (häiden ruokailu tapahtuu a-oikeudellisessa paikassa, illan tanssit järjestämme tilassa, johon omat alkoholit saa tuoda), muuhun ruokailuun (karkkibuffet, iltapala...) ja komistautumiseen ja kaunistautumiseen (parturi, kampaaja, meikkaaja, kynnet yms) laitamme rahaa. Lisäksi emme vielä ole varmoja, varaammeko häihin bändiä. Mieheni ei halua uutta sormusta, minun vihkisormukseni maksimihinta on 1 000€. 

Budjetiksi olemme nyt laskeneet 12 000 euroa. Aivan järjetön summa, mutta varsin todennäköinen. Laadukas ruokatarjoilu ja hääpaikka ovat hinnoissaan, mutta näistä olemme tosiaan valmiit maksamaan hieman enemmän. Onneksi vanhempani ovat lupautuneet maksamaan häistä 3 000 euroa ja mieheni vanhemmat osallistuvat myös summalla x (todennäköisesti noin 1500-3000 eurolla). Jos laskemme että vanhempamme maksavat häistä yhteensä 5000€, jää meidän maksettavaksi 7 000€ eli kummankin pitäisi säästää 3500€. 

Häämatkaa emme ole vielä budjetoineet, sillä emme vielä ole varmoja minne haluamme lähteä. Täydellinen häälomapaikka olisi aurinkoinen, jossa olisi tehtävää ja nähtävää. Todennäköisesti häämatka koostuisi muutamasta eri kohteesta. Laskimme todella reilun budjetin matkaa varten, 3000€/henkilö. Eli minun pitäisi säästää häitä varten 6500€ kesään 2018 mennessä.

Ei mikään mahdoton tehtävä. Toki ei tuo summa muutamassa kuukaudessa ole säästetty, etenkään kun haluan kerryttää ASP:lle sopivan suuren summan. Minun pitäisi myydä nettikirpparilla jonkin verran tavaraa, näistä saadut tuotot ajattelin laittaa lyhentämättömänä häätilille. Lisäksi ajattelin laittavani lisistä saadut rahat häihin, tähän summaan voi myös vaikuttaa tekemällä enemmän yö- ja viikonloppuvuoroja.

Onko lukijoissa kiinnostuneita lukemaan tästä aiheesta? Jos olette järjestäneet häät, millainen budjetti teillä oli? Entä millaisista häistä mahdollisesti haaveilet? Ajattelin myöhemminkin kirjoitella ajatuksia ja kuulumisia häihin liittyen ja miten budjetti meillä pitää. Toiveitakin voi esittää postaus aiheista.

9 kommenttia:

 1. Paljon onnea ja tsemppiä häiden suunnitteluun! Meidän hääbudjetti oli aikoinaan aika tarkkaan tuo 12 500 euroa. Hääjuhla oli joka sentin arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) meilläkin toivottavasti tulee juhlat, jotka ovat joka sentin arvoiset :) kyseessä kuitenkin (toivottavasti) ainutlaatuinen juhla meille kahdelle <3

   Poista
 2. Omista häistä on jo aikaa ja en enää muista paljonko tulivat maksamaan. Satsasimme hyvään ruokaan ja juhlapaikka oli myös meille sopiva. Meillä ei ollut lainkaan hääautoa, koska juhlapaikka oli kirkon vieressä ja sinne pääsi kävelemällä. Kirkkoa emme erikseen koristelleet, koska siellä oli ihan kaunista muutenkin ja kaikkien huomio on joka tapauksessa hääparissa. Hyvä valokuvaaja löytyi lähisuvusta. Häämekon ostin käytettynä ja möin sen vielä eteenpäin häiden jälkeen. Sulhasen puku ostettiin uutena ja sillä oli käyttöä häiden jälkeenkin, samoin molempien kengillä. Rakkauslukkoja ei tuohon aikaan vielä ollut (ainakaan laajemmalti) ja en kyllä tänä päivänäkään sellaista laittaisi. Välttelisin myös jo ihan ympäristösyistä kaikkea pikkukrääsää, kuten sellofaanikarkkipussukoita yms. Kesähäiden ollessa kyseessä keräisin kukkakimpun luonnosta, samoin koristeet hääpaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä missä olette päässeet säästämään :) itse en ole koskaan ymmärtänyt noita rakkauslukkoja (tuntuu myös että ovat menettäneet muutenki vähän hohtoaan). Meilläkin todennäköisesti kuvaajana toimii mieheni ystävä, haluan kuitenkin maksaa hänelle asiankuuluvan palkan :) aika paljon teen koristeita varmaan itse (siskojen ja kaasojen kanssa), osa löytyy jo valmiiksi (esimerkiksi erilasia lasikippoja yms :)). Luonnonkukat olisivat kauniita, siihen ei todennäköisesti kuitenkaa aika riitä.

   Poista
  2. Meillä hääpaikan pitopalvelusta tuli pöytäliinat, kattaus ja servetit. Punaisia ruusuja ja pieniä ruukku-muratteja ostettiin Plantagenista, yksinkertaiset maljakot IKEAsta. Saatiin näillä aikaan meille kaunis ja yksinkertainen koristelu. Meillä hääpaikka oli tosiaan meren rannalla oleva tilausravintola.

   Poista
  3. Meillä on ruokailu ravintolaympäristössä ja he hoitavat kattaukset yms, me viemne vain paikkakortit. Paikka on niin kaunis, ettei sitä varmaan sen kummemmin koristella. Illaksi siirrymme toiseen paikkaa juhlimaan, tämä koristellaan sitten, onneksi paljon pystyy hyödyntämään jo olemassa olevia tavaroita (omia, äidin, siskojen...) kuten maljakoita ja valoja :)

   Poista
 3. Minä en ole koskaan häitä suunnitellut mutta mielelläni kuulisin siitä lisääkin. Uskoisin että tuo 12000 on realistinen budjetti kun ei ihan pienistä häistä ole kyse. Suuri summa rahaa mutta uskon juhlan olevan ikimuistoinen ja joka sentin arvoinen. Tavoitteenahan on että nuo juhlat järjestetään vain kerran elämässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan :)<3 Kerro häiden suunnittelusta lisää, kun saamme hieman lisää tietoa :)

   Poista
 4. Minäkin lukisin näistä mielelläni lisää. Minun ja mieheni serkkuja on mennyt nyt lähiaikoina naimisiin aika isostikin, eli juhlimaan olemme päässeet.

  Itse tosin teimme ratkaisun, ja menimme naimisiin maistraatissa kertomatta kenellekään. Emme vain ole juhlijatyyppejä ja halusimme käyttää "säästyneet" rahat vain matkusteluun.

  VastaaPoista